Da K og jeg skulle planlægge bryllupsrejse var det virkelig svært at finde et sted der ikke var for langt væk og ikke havde zika myg. Jeg stoppede på mine p-piller i August og blev som tidligere nævnt faktisk gravid på bryllupsrejsen. Det vidste vi selvfølgelig ikke ville ske inden vi tog afsted, men tanken om at skulle sætte det hele i bero grundet de dumme myg (både bryllupsrejse og baby-making) gad vi virkelig ikke. Marrakech har længe stået på listen over en af de byer jeg virkelig gerne ville besøge og K har heller aldrig været i Afrika, så vi blev faktisk hurtige enige om at det skulle være der. Vi var også ved at vælge Grækenland, da vi begge har været der tidligere og virkelig elskede det, men vi fandt vanvittige billige flybilletter til Marrakech og det afgjorde det lidt.

Marrakech er en utrolig smuk by og minder om et filmset fra Alladin eller Hodja fra Pjort. Den røde by, som den også bliver kaldt grunden malingen der blev brugt dengang, er utrolig magisk og duften af krydderier og mynte the er spredt over alt. Marrakech er en stor by hvoraf man finder medinaen i midten af byen. Det er her alle souks er (markeder) hvor man kan købe alt hvad hjertet begærer. Medinaen er inddelt med flere store pladser hvor af den største hedder “Djemaa El Fna” hvor der er fest og farver om aftenen. Vi holdte os for det meste inde i medinaen og var kun ude for at se diverse seværdigheder.  Man kan sagtens bo udenfor medinaen på et lækkert hotel og tage ture ind til byen, men for at få den mest autentiske oplevelse er det næsten et must at bo i midten af det hele. Vi boede endda hele 2 steder, som I kan læse mere om lige her.

FACTS OM MARRAKECH 

  • Møntfod: Dirhamen er en beskyttet møntfod, så du kan kun veksle om i Marokko. Mange foreslår at gøre det i lufthavnen henne ved et autoriseret “EXCHANGE MONEY HERE” men det koster et vanvittigt gebyr og derudover foreslår de at lave et form for kreditkort hvor du kan putte pengene over, men man kan ligeså godt hæve i en automat i lufthavnen og droppe det der kreditkort.
  • Taxa fra lufthavnen: Book en taxa igennem dit riad. De fleste sender dig en mail efter booking og prisen er god og kan godt betale sig. Når du ankommer virker det nemlig rigtig uoverskueligt og der står 500 mænd med skilte og råber og hvis du ikke har booket en taxa kan det godt virke lidt kaotisk end hvad det i forvejen er. Da vi boede midt inde i medinaen, kørte taxaen os hen til en af pladserne og derfra havde riad’en arrangeret en mand med en vogn som gik med vores kufferter resten af vejen hvor taxaen altså ikke kan komme ind. Det havde vi intet fået at vide om, og det virker meget grænseoverskridende at man pludselig skal ud af taxaen og får forklaret på dårligt engelsk at en eller anden mand skal gå med vores kufferter i en vogn. Men han førte os derhen og alt gik smertefrit.
  • Medinaen: Man får lidt af et kulturchok lige så snart man bevæger sig rundt i de smukke gader i medinaen. Sælgerne råber dig i hovedet, gaderne virker ens og lige så snart du lige stopper op for at kigge på noget bliver du hevet ind i forretningen og man føler næsten ikke man kan sige nej. En god idé er at gå rundt først og danne sig et overblik over de forskellige souks før man begynder at shoppe. Hold dig altid i højre side når du går rundt. Biler er forbudte i medinaen, men knallerter er der mange af, og de kommer kørende rigtigt hurtigt i de små snævre gader – jeg så flere turister som var ved at blive ramt da de krydsede over på den anden side, uden at kigge sig for. En god idé er at downloade et offline map eksempelvis via app’en “Google Maps”, det brugte vi på hele turen. Det var virkelig en lifesaver i forhold til at kunne finde rundt i medinaens labyrintlignende snoede gader, da man her kan følge sig selv live på kortet. Vi brugte derfor blot Wifi ved diverse restauranter etc. til at fremsøge diverse seværdigheder m.m. som vi ønskede at besøge, og gemme disse på kortet, så vi kunne finde rundt. Specielt denne del er “livsnødvendig” i Marrakech. Det er vigtigt ikke at stoppe op midt i medinaen med et stort kort og ser forvirret ud. Hvis det er nødvendigt, så gå hellere ind i en forretning og spørg om vej, eller få noget koldt at drikke på en restaurant imens man lige får et overblik. Der render nemlig en masse drenge rundt for at forvirre turister, grundet kedsomhed. Enten vildleder de dig til en kæmpe omvej og forventer derefter at blive betalt for at være “guides” for dig ellers keder de sig bare og råber “big square” og peger i en eller anden tilfældig retning. Det er vildt irriterende men lige så snart du går ind i en forretning mm. vil de meget gerne hjælpe dig, da de også er trætte af drengene på gaden. Vi spurgte også altid vores riad som kom med gode råd, eller markerede ting på vores kort inden vi skulle afsted, så vi kunne planlægge en potentiel rute.
  • Påklædning: Sørg for at at klæde dig passende på, hvis du ønsker at bo / gå rundt inde i medinaen. Det er her mange af moskeerne er og her hvor de meget traditionelle marrokanere bor her (cirka 99% af alle marrokanere  er muslimer), så det viser en god respekt at dække sine skuldre og knæ til. Jeg så flere som ikke havde gjort det, men du vil også få ord med på vejen og blive overbegloet på den ikke-behagelige-måde.
  • Klima: Vi rejste som sagt i oktober måned for at kunne fejre K’s fødselsdag dernede. Det var absolut den perfekte måned, da der var omkring de 22 grader, nogen gange varmere, skyfrit nogen dage men til at holde ud i forhold til at man er lidt mere tildækket. Derudover var der billige flybilletter at finde. De bedste måneder at tage til Marrakech i er august, september og oktober i forhold til klima og priser.

SEVÆRDIGHEDER

Der er utroligt meget at se og opleve i Marrakech og hvis man elsker kultur og historie er byen lige noget for dig. De fleste steder koster det at komme ind (og det er forholdvis dyrt) men husk studiekort hvis I har sådan et, det giver nemlig halv pris flere steder og nogen gange er det helt gratis.

El Badi Palace

Det var simpelthen så skønt og smukt her (og varmt!) Paladset er en perle midt inde i byen og er en kæmpe stor ruin som repræsenterer en historisk storhedstid. Der er fyldt med storkereder derinde og selvsagt storke. I midten af pladsen er der fyldt med limetræer. Derudover er der en terrasse med en smuk udsigt ud over byen.

Læg mærke til valgmuligheden ift. indgangsprisen, som enten blot er til paladset eller paladset+noget ekstra (40DH) som er ret meget og efter sigende ikke nødvendigt. Husk drikkevarer! Du kan ikke købe noget og vi slubrede løs derinde. Kom gerne før kl 12, da der ikke er meget skygge at finde.

Palais Bahia

Dette palads er mosaik himlen og det er også til at se med de utallige fotosessioner der finder sted. Arkitekturen er fuldstændig fortryllende og slet ikke til at forstå. Det giver et rigtig godt indblik i den rigdom der engang eksisterende i byen. Indgang er omkring 10DH pr. person og menneske mængden var ikke overvældende.

Le Jardin Secret

Efter en lille uge i byen havde vi næsten set “alt” og manglede lidt at komme væk fra den hektiske medina. Vi overvejede at tage ud på et luksus hotel udenfor byen med kæmpe pool, men det var dyrt og pengene var lidt sluppet op. Vi fandt ud af at, der skulle være en fantastisk smuk have midt inde i medinaen hvilket er fuldstændig korrekt. Der er en fuldstændig ro inde i haven og man hører intet støj ude fra gaden. Det er som en oase når man kommer ind fra den travle medina, og det var vidunderligt at mærke hvordan kroppen og sindet med det samme slappede af. Der er fyldt med oliven og lime træer, blomster i mange forskellige arter og kolibrier. Det er ret dyrt at komme ind taget i betragtning at det blot er indgang til en have, men prisen er grundet vedligeholdelsen. Der er en dejlig terrasse hvor vi fik en kold juice og en let frokost.

Jardin Majorelle

Dette er den mest populære seværdighed i Marrakech.  Det famøse blå hus med den tilhørende smukke have som tog 40 år for maleren Jacques Majorelle at lave. Den blev senere købt af Yves Saint Laurent og Pierre Bergé og blev nyistandsat. Haven er ubeskrivelig smuk og bærer præg af farverne som man ser Yves Saint Laurent bruger i sine designs.

Kom lige så snart de åbner (tjek deres hjemmeside). Vi kom kl 10 og der var allerede stor kø men det gik forholdvis hurtigt. Kl 12 er det umuligt og meget varmt at stå i kø. Det er dejligt at kunne gå rundt i haven uden at den er proppet og lige så snart man nærmer sig middag går det på tur at få et billede foran det blå hus. Når I skal væk igen, så lad være med at tage en taxa fra foran haven. Der er et kæmpe start gebyr på, som kun bliver nævnt hvis man spørger ind, og de snyder turister da de har en aftale med stedet. Gå i stedet ud på den store vej og få en taxa der, der kan være mange penge at spare 🙂


Medersa Ben Youssef

Hvis man ønsker at se virkelig smuk og detaljeret arkitektur er denne tidligere koranskole et utroligt godt sted. Her får man et godt indblik i hvordan de studerende boede i 1500 tallet og hvordan man gik op i udsmykninger og detaljerne med de fantastiske udskæringer i træ, på vægge og lofter. Indgangen er billig

DE STORE PLADSER (SQUARES)

Djemaa el-fna
Kendt for at være byens største markedsplads, og samlingssted for både lokale og turister. Kendt, eller berygtet, for at være udstillingsplads for slangetæmmere, aber i fangenskab klædt ud som mennesker, og solbrille-sælgere der meget aktivt forsøger at overbevise alle turister der ikke har solbriller på, om at de har ægte mærkevarer som man kan få for en slik. Hvis man bor i medinaen, er det ofte her man finder en taxa, og også her man bliver sat af når man skal hjem. Vi gjorde det til en vane at pejle ud fra pladsen, når vi skulle på tur, da vi vidste at vi altid ville kunne finde hjem igen hvis bare vi ramte pladsen på et tidspunkt. Kommer man om aftenen, er der gang i underholdningen med lokale der fortæller historier, slangetæmmere der fløjter deres bedøvede slanger op til dans, og ildslugere der underholder. Der er altid politi omkring pladsen, men hold altid en hånd på kameraet. Husk ikke åbenlyst at tage billeder af nogen, heller ikke boderne eller de der underholder, uden først at have spurgt om lov, da man ellers hurtigt risikerer at blive presset til at skulle betale dyrt for billedet.

Rahba Kedima – Spice Square
Et “must see” med tårne af de smukkeste, og mest velduftende, krydderier i alle de små butikker. Du kan blive vejledt af butiksejerne omkring brugen af de forskellige krydderier, og kan kan hurtigt risikere at få brugt lidt penge, da det er svært at skulle vælge, når der er så mange lækre varianter. Vi endte selv med at komme til at købe for omkring 2-300 kr, som dog pga. kvalmen under min efterfølgende graviditet er blevet smidt ud da jeg i en periode ikke kunne klare dufte af hverken krydderier eller parfumer :/ Det var dog utroligt lækre varianter, og en lille souvenir er oplagt. Husk dog at pakke krydderierne ind i flere lags poser, da de er potente nok til at duften sætter sig i hele bagagen ellers.

SHOPPING

Det kan virke lidt uoverskueligt at shoppe i de forskellige Souks. Der er en lang vej hvor de store butikker/boder er, der hedder “Souk Semmarine”. Her er priserne meget dyre da de ved det ikke er alle der bevæger sig på eventyr dybt inde i de forskellige souks. Men lad være med at købe noget her og gå istedet for ned af sidegaderne.  Soukene er faktisk inddelt efter specialiteter og har hver i sær deres eget navn og mange af dem. Vi markerede alle på vores kort på forhånd så vi vidste nogenlunde hvor de forskellige var, men hvis man blot går på opdagelse skal man nok finde det.  Inden du bevæger dig ud på rov skal man sætte sig for, hvad man vil give for de forskellige ting. Ellers ender du med at acceptere en pris du måske ikke er tilfreds med. En god huskeregel er at man for det meste kan få prisen ned på 1/3 af hvad sælgeren foreslår til at starte med. Måske endnu mere hvis man er god til at forhandle. Start altid lavere end du ønsker at gå, og bevæg dig derefter langsomt lidt op mens du sørger for at sælgeren går dobbelt så langt ned som du går op.

Souk Haddadine: lamper og lanterner (metal) man skal ofte blot gå efter lyden, lige så snart du kan høre hamren og banken ved du at du er der. Det er her du kan finde en lampe til en god pris. Vi gav omkring 500kr for vores lampe og han startede på cirka 1300kr. Vores lampe var ret dyr da den var stor og havde nogen fine detaljer, og prisen afhænger meget af dette.

Souk Cherratine/Smata: alle former for læder finder du her. Læder sko, tasker, bælter pufs osv. Der er virkelig nogle skatte at finde her og jeg følte mig lidt ligesom Carrie i Sex and the City. Jeg købte masser af deres traditionelle sko (babouches), som jeg går rundt i herhjemme og også brugte dernede.

Souk Zrabi: tæppe/tekstil himlen! Vi købte det fineste tæppe her som passer perfekt til vores gang. Kemien var god mellem os og sælger, hvilket også er vigtig. Vi var ærlige omkring hvad vi ville give og pruttede længe om prisen på vores tæppe.

Souk Fekherine: Alt hvad hjertet begærer i keramik. Tallerkner, skåle, vaser osv. Vi købte selv det fineste fad med hjem og jeg styrede mig gevaldigt da man har lyst til at tage alt med hjem. K spurgte flere gange “får du brugt dette når vi kommer hjem?” og tit var svaret nej. Jeg ville nok ikke få brugt et komplet the sæt eller diverse forskellige tallerkner. Jeg købte dog også en tagine (som de bla. laver kylling og lam i) jeg har stadig ikke brugt den, men den pynter flot inde i vores vitrineskab og jeg vil en dag imponere nogle gæster med at lave lam i den 😉

Der findes selvfølgelig mange flere souks, men jeg benyttede mig hovedsageligt af overstående. Jeg købte derudover en masse argan oil, et guld knagerække med palmer til badeværelset, the, mynte og krydderier. Det er let at lade sig rive med af stilen dernede, men man skal virkelig tænke om man får det brugt herhjemme. Når vi engang besøger byen igen kunne et sengetæppe eller nogen pyntepuder være rigtig fint. Måske nogle tallerkner? Det er ihvertfald nok at vælge imellem, og det er virkelig shopping paradis. Marrakech har selvfølgelig også “almindelige” butikker, men ikke nogen jeg benyttede mig af.

SPISESTEDER

Det første man skal huske er at booke bord inden man tager ud. Vi var heldige nogle gange, men de fleste restauranter er tit proppede med turister og marrokanere så det kan være rigtig svært spontant at få et bord ved et af de bedre steder. Da vi kom derned og planlagde dagene en smule bookede vi bord på 1 dag på forhånd. Mange af stederne serverer ikke alkohol og selvom der står på nettet de gør, kan de sagtens have mistet deres alkoholbevilling siden da, da regeringen regelmæssigt beslutter sig for at restauranterne skal søge igen. Det kan være svært som dansker, da vi forbinder ferie med et stor glas vin. Heldigvis kan man på de fleste riads købe en kold øl eller en flaske vin (selvfølgelig til overpris). I forhold til priserne, så husk at de fleste steder kommer der drikkepenge oveni, noget de selv tilføjer på bonen.

Café Arab

Vores ultimative yndlings restaurant. Vi anbefalede også dette sted til en veninde som skulle derned og hun var helt enig. Her kan man få traditionelt marrokansk mad i topklasse og da vi var der kunne man også få en stor fed drink til. Priserne er høje da de lever af turister. Der er en god stemning og udsigt over byen. Betjeningen er de fleste steder meget “comme ci, comme ça” og de vil gerne have så mange igennem som muligt. Når I besøger dette sted skal I selvfølgelig bestille en tagine med enten lam eller kylling.

La Famille

En fransk perle som er let at overse hvis man ikke ved den er der. Lige så snart du træder ind føles det som et strejf af himlen og jeg ville egentlig gerne have spist der igen da maden vitterlig er lækker og den franske dame der ejer det er rigtig sød. Det er et instagram-paradis derinde og derved er det også utroligt populært. Du ville ikke kunne få bord uden at bestille plads. Det var helt klart den lækreste frokost vi fik i Marrakech.

Cafe Nomad

Måske et af de mest hypede og populære steder i Marrakech. Udsigten er fantastisk og stemningen er hyggelig, men tjenerne er fulde af dem selv og maden lever slet ikke op til priserne. Denne restaurant findes nok i alle blog-anbefalinger og jeg vil også anbefale den grundet lokation og udsigt, men maden er vitterligt ikke noget særligt. Husker desserten som det bedste. Ejeren ejer også Café des épices som har det samme koncept og Le jardin.

Cafe Jardin

En hyggelig lille oase midt inde i medinaen med smukke grønne mosaikudsmykninger over det hele. Vi fik nogle rigtig lækre marrokanske kødboller i tomatsovs der helt sikkert er noget man skal bestille. De havde også nogle rigtigt lækre og meget tiltrængte smoothies (vi var der midt i den bagende middagssol efter at have været ved Bahia paladset), som hurtigt forsvandt indenbord 😉

Der er stadig en del steder vi gerne ville have prøvet men eftersom vi kun valgte de lidt dyrere steder løb det hurtigt op. Vi købte også street food og tog ind på nogle lokale steder som var vildt hyggelige og billige. Næste gang vil vi nok variere det lidt mere og prøve mere lokalt og udforske lidt mere selv, da det virkelig er der man kan finde nogle perler 🙂

HAMMAM

En ting jeg vidste vi skulle prøve var Hammam, selvom jeg var skide nervøs for om det gjorde ondt. Jeg har hørt skræk historier med folk der er blevet skrubbet så hårdt at de næsten begyndte at bløde. Derudover ville jeg gerne gøre det sammen med K, men det er ikke alle steder der tilbyder at man må komme i hammam som par, men det står skrevet inde på deres hjemmesider. Jeg søgte længe rundt på nettet da mange af stederne er ret dyre, men samtidig vil man gerne have det lidt lækkert. Til sidst stødte jeg på Alphais spa (link her) som havde nogle rigtig gode priser, havde beliggenhed midt inde i medinaen og hvor man også kunne få hammam sammen som par. Vi gav cirka 300 kr pr mand og fik begge hammam i 30 min efterfulgt af 45 min fantastisk massage! Det var en ordentlig skrubbetur, men til at holde ud. Brysterne fik også en tur og K fik et kæmpe grineflip da hun skrubbede hans tæer, haha! Efter massagen, som var himmelsk, fik man serveret the og små kager (vand var også gratis). Der var så smukt og servicen var virkelig god og professionel!

Marrakech var virkelig en drøm som skabt til romantik og udforskning til når opdagelseslysten melder sig. Uanset alder, så er der noget for enhver, og byen er perfekt som rammerne for en rejse i kærlighedens tegn. Vi skal helt sikkert tilbage, men da vi denne gang udelukkende opholdt os i medinaen, tænker jeg at næste tur dertil vil starte ud med at bo på en riad igen i medinaen, men derefter også prøve at overnatte på et af de store hoteller i byens mere moderne kvarterer, med poolbadning, og eventuelt oplevelsestur på kamelryg ud i Marokkos omkringliggende ørken. Er det første gang man besøger Marrakech anbefaler jeg dog stærkt at man bor inde i medinaen og bor på de smukke riads byen byder på. Vi vender derudover på et tidspunkt også tilbage til Marokko hvor destinationen vil være Casablanca, men det bliver jo nok et kapitel for sig selv.

Opsummerende, så må jeg virkelig sige at Marrakech er og bliver drømmenes 1001 nats by. Det er en intens og fortryllende oplevelse for livet, og så snart man har lært at slappe af på andendagen efter at have skullet vænne sig til det kulturelle kaos i gaderne og de hurtige knallerter der pludselig kommer fræsende ud af det blå, så vil det også betage og opsluge jer.  Mange af de smukke oplevelser/steder ligger i de små skumle gader og tit kan en umiddelbar kedelig dør åbne op til noget der ligner himlen.

Tags: , , , ,